Јавне набавке

Главни мени

1ssУ периоду од 03.10. до 06.10.2024. организовани су „Јесењи стручни сусрети Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије“ на Копаонику. Поред многобројних стручних сарадника, директора, васпитача и медицинских сестара-васпитача из Босне и Херцеговине, Црне Горе и целе Србије, нашу установу су представљале Душица Остојић, струковни васпитач деце у јаслама, и васпитачи Мирјана Станишић и Снежана Клинчаревић, са радом на тему: ,,Развијање заједништва и грађење заједнице на отвореном кроз сарадњу деце, родитеља и васпитача”.

Тема сусрета је била: ,,Игре и истраживања са децом јасленог узраста-повезаност игре и истраживања у развијању теме/пројекта”.

Након поздравне речи и уводног обраћања председнице Савеза Јадранке Спасић, скупу се преко Зоом платформе обратила Биљана Којовић, координатор компоненте 2 инклузивног предшколског васпитања и образовања, а затим и проф. др Живка Крњаја, ауторка Нових основа програма, која је у пленарном предавању говорила на тему: ,,Игровни образац, зашто је важан за повезаност игре и теме/пројекта са децом”. Пленарно предавање на тему „Истраживање у игри: анатомија процеса” приказала је др Невена Митранић Маринковић.

Другог дана су учесници били подељени по дискусионим групама уз презентацију и анализу по једног примера из праксе. Циљ; унапређивање презентације/излагања и могућности увида и заједничког учења учесника на скупу уз помоћ сета питања за критичку рефлексију. Затим су након дискусионих група уследиле презентације искустава реалне праксе по сесијама. Теме сесија:

  1. Како одрасли учешћем подржавају дечију игру;
  2. Како градимо простор за игру и истраживање-игра у различитим просторима „у“ и „ван“ вртића, значај материјала за развијање дечије игре;
  3. Како се игра подржава и гради у контексту теме/ пројекта;
  4. Како се породица укључује у подршку дечијој игри у јаслицама;
  5. Како игра доприноси квалитету односа деце и одраслих.

2ss

Васпитачи из наше установе су свој рад представиле у првој сесији у којој су такође имале прилику да гледају гостујућу презентацију ЈПУ ,,Загорка Ивановић” из Цетиња, Црна Гора.

Циљ скупа је био унапређивање и јачање професионалних компетенција учесника скупа у подржавању игре као кључне подршке учењу, развоју и добробити деце и критичко преиспитивање и развијање праксе креирањем прилика за игру и истраживање деце јасленог узраста кроз теме и пројекте.

Честитамо нашим представницама на излагању и позитивним коментарима који су уследили након презентације.

270540

Наша химна

октобар 2024
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031