Јавне набавке

Главни мени

nasdobДеца из вртића из Дивоша, група „Змајеви“, у оквиру пројекта „Ја у дигиталном свету“, истражују изазове у дигиталном свету и на интернету. Повод за ово истраживање је била њихова другарица Добрица, лутка која редовно борави у њиховој групи, а која је почела да проводи много времена играјући игрице на мобилном телефону. Ово је довело до тога да постане права свађалица, да не жели да се игра са другарима, незадовољна је и стално јој се спава. Деца су приметила промене у њеном понашању, па су одлучила да јој помогну.

Да би Добрица схватила важност равнотеже између дигиталног света и стварног живота, свако дете ју је водило својој кући. Током боравка у дечјим породицама, Добрица је научила да проведе дан без мобилних игрица. Играла се у природи, возила трактор, уживала у вожњи мотором, помагала је у уређењу дворишта, обилазила домаће животиње, играла друштвене игре... Поштовала је правила хигијене, учила о значају редовних оброка, успављивала се причама за лаку ноћ...

1d

3dЗахваљујући пажљивом и посвећеном приступу деце, Добрица је схватила колико су мобилне игрице могле да утичу на њен живот и колико је важно да настави са здравим животним навикама. Овај део пројекта је био одлична прилика за децу дапочну да разумевају дигитални свет и науче како правилно да управљају својим временом и активностима.

2d

У међувремену, док је Добрица обилазила породице, деца у вртићу су се упознала са Bee-Bot-ом, малим, симпатичним роботом у облику пчелице, који се контролише помоћу једноставних наредби унесених на његову површину у облику типки. Користећи ове наредбе, деца су програмирала пчелицу да се креће напред, назад, лепо, десно, што је веома значајно за усвајање просторних релација, али представља и помоћ при развијању основног разумевања програмирања и рачунарске логике. Како је подлога по којој се кретала пчелица била направљена од бројева, искористили смо је и за препознавање бројева до 10 и утврђивања знања везаног за формирање појма бројева.

4d

Након што је Добрица усвојила здравији начин живота, мали истраживачи су пожелели да прошире своја знања и потраже додатне информације од својих другара из основне школе.

Тако су „Змајеви“ са својом васпитачицом Слободанком Цицом Грчић, у петак 12.04.2024., посетили час информатике у ОШ „Свети Сава“ из Дивоша, где су имали прилике да уче од ђака петака и чују њихова искуства у вези изазова који се појављују у дигиталном свету. Од наставника информатике Драгана Јузбашића, поред добрих савета о коришћењу игрица и апликација, добили су и савет о значају очувања свог физичког здравља које може бити угрожено од претераног коришћења мобилних телефона и осталих дигиталних гаџета.

Ово дружење није било само едукативног карактера, већ је имало и значајну улогу у јачању сарадње између вртића и школе. Овакве иницијативе показују колико је важно повезивање различитих узраста у заједници, како би се створила подршка, разумевање и солидарност међу децом. „Змајеви“ су још једном показали своју радозналост и спремност да уче од старијих, док су старији ђаци имали прилику да поделе своје знање и искуство са млађом генерацијом.

5d

237031

Наша химна

јун 2024
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30