Јавне набавке

Главни мени

naskonКонференција „Примери праксе 2024“ је одржана у хотелу „Норцев“, 15. и 16.03.2024. Ове године, тема конференције је била „Искуства и изазови у развијању квалитетне праксе“.

Први дан конференције уводну и поздравну реч дала је председница Удружења васпитача Војводине, Радмила Петровић. Уследила су предавања на теме: „Како се постаје вртићанин“, о адаптацији деце, сарадњи са родитељима, о програму транзиције у школу, конструктивној комуникацији и активном слушању. Сва предавања су била од изузетног значаја за јачање професионалних компетенција васпитача.

Другог дана су учесници били подељени по сесијама (жута, зелена, плава). Представљене су приче о пројектима које су пратиле презентације. Након сваког излагања, уследила је дискусија и конструктивни разговор имеђу гледалаца и излагача.

Наша установа се представила са три рада. Васпитачице Жељка Обрадовић и Анита Павичић Морић су представиле пројекат „Вода-свака кап је важна“. Овај пројекат је развијен са групом деце у години пред полазак у школу. Пратећи дечју игру, васпитачице су бележиле питања и дилеме о којима су деца разговарала. Реализоване су активности кроз које су деца стекла навике корисне за цео живот, као што је важност и начини чувања воде.

1kon

Рад на тему „Иницијатива родитеља покреће пројекат“ излагале су Славица Јовановић и Душица Копчалић. У раду се приказује како се иницијатива родитеља може користити као повод за покретање пројекта, као и учешће родитеља у пројекту и заједничко истраживање деце, родитеља и васпитача током пројекта. Такође, у раду је приказано на који начин места у локалној заједници могу бити места на којима деца уче и да учешће стручњака у пројекту може код деце провоцирати нова питања и запитаност. Видљиве су и прилике кроз које деца родитељима и осталим одраслима преносе искуства из истраживања.

2kon

Васпитачице Мирјана Митровић и Снежана Недељковић су представиле пројекат „Град испод града“ који је трајао три месеца, а реализован је у групи деце у години пред полазак у школу. Пројекат је деци, родитељима и васпитачима донео нова искуства и сазнања. Васпитачице су се потрудиле да деци приближе знамениту историју града. Са овим пројектом, стари римски мајстори су ушли у вртић. Дух прошлости нашег некад царског града, оживео је кроз ангажованост и посвећеност деце током израде различитих предмета (новчића, фибула, накита).

3kon

Честитамо нашим васпитачицама које су кроз излагање примера из сопствене праксе приказале увиде и размениле искуства током развијања пројеката. Њихови радови су допринели хоризонталној размени кроз рефлексију и заједничко промишљање које ће допринети ширем сагледавању и дубљем разумевању праксе, решавању изазова и дилема као и унапређивању и развоју компетенција практичара.

4kon

5kon

246676

Наша химна

јул 2024
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031