Јавне набавке

Главни мени

nstУдружење васпитача и стручних сарадника Републике Српске, организовало је Прву научно-стручну конференцију УВССРС, под називом ,,Вртић као отворен систем- искуства и изазови“, Етно село ,,Станишићи“, Бијељина 24.06.2022.-26.06.2022. године.

Конференцију су отворили Слађана Владичић, председник Скупштине УВССРС и Славиша Вујановић, председник УВССРС. У пленарном делу излагања су имали еминентни стручњаци из Републике Српске са актуелним темама: ,,Прваци развоја предшколског васпитања и образовања Републике Српске“, доц. др Наташа Цвијановић, помоћник министра просвјете и културе за предшколско и основно образовање Републике Српске; ,,УНИЦЕФ у свијету предшколства“, Сања Кабл, водитељица програма образовања, Уницеф БиХ и Фатима Ченгић, водитељица програма здравства, Уницеф БиХ, ,,Припрема, позор, С.Т.Е.А.М.: Ефективност инвентивног инклузивног програма на рани раст и развој дјеце“, др сци Нирвана Пиштољевић, ,,Едус“ – Едукација за све; ,,Даровита дјеца у димензијама предшколског курикулума“, проф. др Тамара Прибишев Белеслин, Универзитет у Бањалуци, Филозофски факултет.

Рад је организован у пет паралелних сесија првог и другог дана. Укупно је представљено 49 радова тимова предшколских установа из Републике Српске, Федерације, Србије, Црне Горе и Македоније. Нашу установу и Удружење васпитача Војводине представили су васпитачи Драгана Ађански и Ана Новоселац са пројектом ,,Стара кућа“, чији су и аутори заједно са педагогом Љиљаном Шарковић.

Драгана Ађански је путем постер-презентације присутне упознала са GIFTED пројектом, TEMPUS фондације ,,Иновативни приступ у раду са даровитом децом“, чији је носилац Удружење васпитача Војводине, са партнерима из Словеније и Хрватске. Пројекат је тренутно у завршној фази, до сада су завршене три компоненте: креиран је инструмент за препознавање даровите деце за васпитаче; развијен ,,Приручник за васпитаче о педагошким праксама о раду са даровитом децом и њиховим родитељима“, развијене дидактичке игре за децу предшколског узраста којима се подстиче даљи развој уочене даровитости и свесност детета и родитеља о постојању даровитости и њеном значају у даљем развоју детета. Четврта компонента, која ће бити остварена на јесен је курс/обука о препознавању креативности и даровитости код деце за васпитаче и родитеље.

Потписан је меморандум о сарадњи Удружења васпитача Војводине и Удружења васпитача и стручних сарадника Републике Српске. Меморандум су потписали Драгана Ађански испред УВВ и Славиша Вујановић, председник УВССРС.

Иако су ово први стручни сусрети УВССРС, организовани су на веома високом нивоу и протекли су у позитивној и подржавајућој атмосфери, уз размену искустава. Евалуационе листе су показале да учесници са скупа носе само позитивне утиске, нова познанства и мноштво идеја за унапређивање властите праксе и струке васпитача.

 

1st 2st

 3st

246675

Наша химна

јул 2024
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031