Јавне набавке

Главни мени

nasb31.07.2022. - На првој „Дечијој бећаријади‟ одржаној у Мартинцима на имању Породичног газдинства Стојнић и стадиону ФК „Борац‟ учествовало је око 70 бећара и бећарки предшколског узраста из Мартинаца, Кузмина, Шашинаца, Босута и Сремске Раче са својим васпитачицама Славицом Јовановић, Драганом Васић, Наташом Жабић, Душицом Копчалић, Милицом Црнобрњом, Јованом Вујко и Александром Марић. На сад већ традиционалној манифестацији, кувао се бећар паприкаш од плодова које су мартиначки предшколци узгајали у пластеницима домаћинства Стојнић, а у оквиру пројекта „Од семена до плода‟. У овом специјалитету уживали су сви предшколци након дела програма који је био намењен такмичарским играма. Такође, сви присутни посетиоци могли су да се послуже и уживају у укусима овог здравог јела, а нису изостали ни колачи направљени вештим рукама жена из Удружења из Мартинаца.

У завршном делу овог прелепог догађаја, рецитовали су се „бећарци‟ које су саставили предшколци са својим васпитачицама. Публиком се орио смех који су изазивале ове веселе и шаљиве песме које су традиционално заступљене у овим крајевима. Све песмице, уметничка дела, забележене су и одштампане у збирци „Бећарска посла‟, а ми вам преносимо један од „бећараца‟:

Мартиначки вртићки бећарац

Из вртића ми смо

у бећаре прешли,

волимо се шалити,

а волимо и јести.

Један, два, оп-са-са!

А и Васпи наша,

бећаруша права,

у паприку боју,

воли да се фарба.

Један, два, оп-са-са!

А у вртић мора,

да с‛ устаје рано,

кад бећар прави

то ти није право.

Један, два, оп-са-са!

Али, тамо ми смо

научили свашта,

знамо шта је кера,

знамо шта је вашка.

Један, два, оп-са-са!

Другарство је нешто

што нас сада веже,

бећаруша наша

грли нас и стеже.

Један, два, оп-са-са!

Овакве манифестације су доказ да нашу традицију поштујемо, чувамо и да је са пуно љубави преносимо на млађе нараштаје. Кроз игру, песму, дружење деца увиђају и спознају свет око себе, развијају осећај припадности и сигурности што је за овај узраста веома важно.

 

b3b4b2

b1

236278

Наша химна

јун 2024
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30