Јавне набавке

Главни мени

naskonСтручна конференција за васпитаче одржана је у Кладову од 18.4. до 21.4.2024. Тема конференције је била „Грађење заједништва деце и одраслих у вртићу и локалној заједници“.

Циљ скупа је био јачање компетенција практичара у предшколским установама, за рефлексивно преиспитивање праксе практичара у циљу грађења заједништва кроз кључне димензије развијања реалног програма. Квалитет реалног програма видљив је у његовим носећим димензијама: среднина за учење, квалитет односа, заједничко учешће, подршка диспозицијама за учење, инклузија различитости и демократске вредности, сарадња са породицом и локалном заједницом. Током конференције, практичари су били у прилици да уче на основу приказа примера за учење. Радови који су се излагали су билии организовани у 4 тематске сесије :

1. Укљученост и учешће деце у развијању реалног програма;

2. Истраживање деце и одраслих у оквиру теме/пројекта;

3. Рефлексивна пракса као подршка грађењу заједништва деце и одраслих;

4. Пут ка партнерству између вртића и локалне заједнице.

4k

Рефлексивна пракса током приказивања примера за учење подржана је учешћем практичара у дискусионом блоку. Дискусија је вођена на основу рефлексивних питања, практичари су анализирали радове као примере за учење и као прилике да се препознају и опишу значајни аспекти приказаног примера и да као заједница која учи дају конкретне предлоге за даље искораке у пракси.

2k

На овој стручној конференцији испред Предшколске установе „Пчелица“, свој рад „Иницијатива родитеља покреће пројекат“, су излагале васпитачи Славица Јовановић и Душица Копчалић. Модератор у њиховој сесији била је Марија Шћепановић. Наше васпитачице су истакле да је критички пријатељ веома важан у развијању реалног програма, и за ову констатацију су похваљене од стране модератора и слушалаца.

1k

Конференцију је пратило обележавање 20 година од постојања Савеза удружења васпитача Србије. Такође, током конференције, одржана је промоција часописа „Праскозорје“ и перформанс „Васпитачи васпитачима“. На затварању конференције председница Савеза удружења васпитача Србије је цитирала речи доктора Милана Пашића „Одговорност да промене подржавају осећај заједништва и припадности повезује нас као учеснике у промени и усмерава да идемо у истом смеру....“

Растимо у заједништву!

3k

237029

Наша химна

јун 2024
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30