Јавне набавке

Главни мени

nasm

„Михољски сусрети села‟ је манифестација која за циљ има унапређење квалитета живота и друштвеног активизма у руралним срединама. Финансирана је од стране Министарства за бригу о селу, уз подршку локалних самоуправа.

Овогодишња манифестација је одржана у недељу 22.10.2023. у Мартинцима и била је посвећена деци. Организатори су били Град Сремска Митровица и домаћин Месна заједница Мартинци, уз велику подршку сеоске школе, сеоског вртића на челу са васпитачицом Славицом Јовановић, сеоског удружења жена „Мартинчанке‟, пољопривредника, сеоског газдинства Стојнић и градских установа.

Овај дан у Мартинцима биће запамћен по смеху, радости, дружењу, игри и многобројним активностима које су брижљиво биране за децу. Запослени у Спортском савезу Града Сремска Митровица су били вредни и креативни па су заједно са домаћинима осмислили надметања у разним спортским, забавним и традиционалним играма и дисциплинама: „Карике на Марике‟, трку на штулама, отпремање кукуруза, надвлачење конопцем, гађање праћком, полигон спретности, бацање бундеве у даљ, скакање у џаку, преношење поврћа уз помоћ летвица. Деци су биле доступне и ликовне радионице на којима су се бавила вајањем глином, сликањем воденим бојама, отискивањем печатима направљеним од кромпира, израдом магнетића. Сви радови су били изложени у школском дворишту.

Удружења жена из Великих Радинаца, Гргуреваца, Босута, Чалме, Лаћарка, Бешенова, Шашинаца, Лежимира и домаћица из Мартинаца су се потрудила да децу почасте аутентичним посластицама, као и да прикажу своје рукотворине. Жене из ових удружења су се такмичиле у избору за најлепшу тезгу, најукуснији колач, најлепши вез и најукуснију зимницу.

Доживљај је употпунио богат културно-уметнички програм. Наступио је Дечији хор „Piccolo‟ и чланови Културног центра Мартинци који су се представили фолклорним играма. Публика је могла да чује презентацију села „Моје село је дично поприлично‟ по песми Радослава Шумарског, а ученици ОШ „Јован Јовановић Змај‟ су представили многе занимљивости о селу и његовом постанку и развитку. Дечију пажњу је привукла и вожња фијакером.

Из наше установе, учествовала су деца из Мартинаца и Дивоша и осталих села. Славица Јовановић, васпитачица, не крије радост и понос што је била део овог веселог скупа и открива нам планове за даљи рад:„Од јутрос смо били јако вредни. Осим учешћа на овој веселој манифестацији, снимали смо прилог за емисију „Знање-имање“. Како је наша „Пчелица“ од септембра укључена у пројекат „Зелена јабука“, решили смо да дамо свој допринос том пројекту. И даље сарађујемо са породицом Стојнић, код које смо јутрос снимали прилог о компостирању. Сецкали смо остатке парадајза из њиховог пластеника, траву, гранчице, картон, лишће и од тога смо направили један мали компостер. У наредном периоду ћемо доносити све оно што може да иде у тај компостер да би на пролеће имали компост који ћемо поново стављати у наш пластеник где ћемо гајити паприку и парадајз које ћемо искористити за „Бећаријаду“. Поносни смо што је ове године акценат „Михољских сусрета“ на деци, чија ће радост, весеље и осмех испунити овај дан.“

У Мартинцима ће се дуго памтити и препричавати овај дан, а ми из ПУ „Пчелица“ смо захвални што имамо овакве васпитачице у нашим редовима.

 

1m2m3m4m5m6m7m8m

237056

Наша химна

јун 2024
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30