Јавне набавке

Главни мени

nasbecУ недељу, 25.06.2023., је одржана друга „Дечија бећаријада‟ у Мартинцима. Ова манифестација је потекла из идеје васпитачице Славице Јовановић, као прослава пројекта „Од семенке до зрелог плода‟ који је реализован 2021. године у предшколској групи. Уз сарадњу васпитачице Славице, коју деца од миља зову Васпи и Пољопривредног газдинства Стојнић, деца су одгајала свој парадајз и паприку, пратећи све фазе развоја биљке од семена до зрелог плода. На крају пројекта, од плодова њиховог рада је скуван бећарац уз дружење. Тада се родила идеја да се стечено искуство подели са другарима из других група и да се уз кување бећарца организују и спортске игре такмичарско-забавног карактера.

Ове године предшколци из Мартинаца на имању породице Стојнић, дочекивали су госте из Кузмина, Сремске Раче, Шашинаца, Босута и Лаћарка, уз подршку многобројних мештана. Било је ту пуно забаве: кувао се бећарац, деца су се такмичила на полигону осмишљеном у духу Бећаријаде, рецитовали су се вртићки бећарци, играло се, певало и уживало у разноврсним ђаконијама које су припремиле веште руке жена из Удружења „Мартинчанке‟.

Породица Стојнић и васпитачица Славица су се потрудили да импровизованом бином, украсима, цвећем, сламом и осталим природним материјалима дочарају дух старих времена када су се испевавали бећарци, песме за сваку прилику, које су обично имале духовит садржај. У част традицији, за ову прилику, одштампана је и збирка „Бећарска посла‟ у којој се налазе песме (бећарци) деда Радослава Шумарског, песника из Мартинаца, вртићки бећарци васпитачица Славице Јовановић, Наташе Жабић, Душице Копчалић, Милице Црнобрње, Јоване Вујко, Тање Станивуковић и деце из њихових вртићких група.

Овом приликом, видно узбуђен и радостан, Иван Стојнић, један од организатора, изјавио је: „На идеју да направимо „Дечију бећаријаду‟ дошли смо када је наш син Вукадин кренуо у предшколску групу код васпитачице Славице Јовановић. Подржали смо пројекат који се реализовао у њиховој групи, то би могла да се назове „Нулта бећаријада‟, а онда смо схватили да би тај пројекат могао да прерасте у нешто више, у манифестацију која би промовисала нашу традицију, а била би намењена деци. Наредне 2022. године је одржана прва званична „Дечија бећаријада‟, а ево нас сада и на другој званичној. Бећаријаде имају хуманитарни карактер, па тако се ове године прикупља новац за дечака из Кузмина, Срђана Јовановића. Надамо се да ће ова манифестација бити дугог века и да ће учесницима оставити лепе успомене.‟

Организатори исказују задовољство и захвалност свим гостима уз наду да ће се сарадња наставити још много година и да ће се идеје ширити и умножавати, јер како кажу: „Бећарац и јесте да се наставља.

 

2b3b4b5b6b

246680

Наша химна

јул 2024
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031