Јавне набавке

Главни мени

ncgДеца из сеоских вртића из Мартинаца, Кузмина, Шашинаца, Босута и Шуљма су са својим васпитачицама 6.04.2022. посетили Сремску Митровицу и обишли њене знаменитости. Љубазни домаћини из Туристичке организације Града Сремска Митровица су децу дочекали и угостили најпре у Туристичком инфо-центру. Другара из вртића је интересовало како се постаје туристички водич, па су нам домаћини дали одговор на то питање. Даље, деца су се упутила у Музеј Срема где су имала прилике да погледају сталну поставку музеја (збирку метала разнородних предмета који су кориштени у војне сврхе до предмета који су кориштени у свакодневном животу, збирку керамике из периода од 16. до 18. века, збирку стакла, збирку светиљки...).

Затим, пут нас је навео у Царску палату, један део империјалног комплекса, где смо видели стамбени део палате: мозаичке подове, фрагменте фресака, архитекстонске декорације од камена допреманог из разних крајева света, али оно што је било најзанимљивије је сазнање да су испод скоро сваког пода просторија у палати биле постављене инсталације за загревање топлим ваздухом. Боравећи у овом здању, а с обзиром на тренутно учествују у пројекту „Ми смо архитекте‟, деца из Шуљма су била мотивисана да постављају питања о томе како су се градили римски градови, да ли је постојао нацрт и идеја по којој су грађени, те су сазнала да је Сирмијум обликован као један издужен правоуганик са једном доста неправилном страном.

Уз осмехе и добро расположење, упутили смо се ка Лапидаријуму Музеја Срема где смо се упознали са сталном археолошком поставком. Највише интересовања је изазвао Сунчани сат који мери време према положају сунца.

У галерији „Лазар Возаревић‟ смо били почаствовани да први погледамо дипломску изложбу нашег суграђанина Стефана Ковачића јер она још није отворена за јавност. У галерији смо научили како се посматрају уметничка дела и како се понаша на изложбама. Другарица из Кузмина је пожелела да сазна како се постаје уметник, па смо сви заједно слушали одговоре на то питање.

Наш мали обилазак Царског града се завршио у парку поред Каменог цвета где смо се одморили, дружили и освежили. Пуни утисака, договорили смо се да наставимо са заједничким активностима. Деца из Мартинаца и Кузмина су се упутила према железничкој станици, јер су на ову мини екскурзију дошла возом са својим васпитачицама, што је употпунило цео овај предиван дан.

Тимски рад и сарадња васпитача су, по ко зна који пут, резултирали утисцима којих ће се деца сећати целог живота.

Фотографије можете погледати у следећој галерији:

237043

Наша химна

јун 2024
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30